سختی گیر رزینی
رزین های را به صورت دانه های کروی با اندازه 300 میکرون تا 1200 میکرون می سازنند . همانند ذرات بستر فیلتر ، برای مشخص کردن توزیع ذرات ، اصطلاح اندازه موثر ( اندازه ای که 90 درصد دانه ها درشت تر از آن هستند ) و ضریب یکنواختی استفاده می شود . در تصفیه آب ، رزین های با اندازه موثر حدود 700 میکرون و ضریب یکنواختی کمتر از 1.7 مطلوبتر است . دانسیته واقعی دانه های رزین ، به مقدار رطوبت و نوع رزین در بستر رزین برحسب اندازه ، دانسیته رزین از اهمیت زیادی برخوردار است .
سختی گیر رزینی
معمولاً چگالی دانه های رزین های اسیدی حدود 1.2 و چگالی دانه های رزین های بازی حدود 1.1 می باشد . رزین ها معمولاً بر حسب حجم فروخته می شوند . قیمت هر لیتر رزین آنیونی قوی سه یا چهار برابر یک رزین قوی اسیدی قوی می باشد که این به علت پیچیدگی تولید رزین های آنیونی قوی است . رزین های آنیونی ضعیف تقریباً به همان قیمت رزین های آنیونی قوی هستند . قیمت رزین های اسیدی ضعیف تا سه برابر رزین های اسید قوی می باشد.
هزینه کارگر تقریباً مستقل از اندازه عملیات تعویض یونی است . اما هزینه روزانه رزین ناشی از هزینه مواد شیمیایی لازم برای احیاء می باشد که هزینه مواد شیمیایی لازم بستگی به راندمان احیاء دارد. هر چند که رزین های تعویض ضعیف ، قادر به تثویض همه یون ها نیستند و فقط قادر هستند یون های با شرایط خاصی را حذف کنند ولی هم در صنایع کاربرد بیشتری از رزین های نوع قوی دارند و هم معمولاً گرانتر از رزین های قوی هستند و این به خاطر آن است که راندمان احیاء رزین های ضعیف بسیار بیشتر از رزین های قوی است .
راندمان احیاء چنین تعریف می شود که یون های تعویض شده ماده احیاء کننده با رزین تقسیم بر یون های موجود در کل حجم ماده احیاء کننده است . راندمان احیاء رزین های قوی معمولاً کمتر از 40 درصد است یعنی 60 درصد از ماده شیمیایی عملاً تلف مشود ولی راندمان احیاء رزین های ضعیف تا حدود 100 درصد می باشد ، به علاوه رزین ضعیف را هم می توان با اسید یا باز ضعیف و هم با اسید و یا باز رقیق احیاء کرد . رزین های قوی وقتی که به صورت هیدروژنی یا هیدروکسیلی هستند بیشترین حجم متورم شده را دارند ، اما رزین های ضعیف وقتی به صورت نمک در می آیند بیشترین حجم را دارند از این رو رزین های قوی پس از احیاء ممکن است تا 90 درصد افزایش حجم داشته باشند . اما رزین ضعیف در پایان سرویس ممکن است تا حدود 90 درصد افزایش حجم داشته باشد .
امروزه به جهت از بین بردن سختی ای که در آب وجود دارد از دستگاهی به اسم سختی گیر استفاده می کنند.
سختی که در آب وجود دارد شامل منیزیم و بعضی کاتیون های فلزی و کلسیم می باشد. آبی که از دستگاه سختی گیر عبور می کند
به آبی نرم تبدیل می شود که در صنایع مختلفی مانند چرم سازی، نساجی , غذایی و... کاربرد دارد.
آریا عمران شریف
مشاوره، طراحي، ساخت، نصب، راه اندازي، تعميرات و نگهداري انواع سيستمهاي تصفيه آب و فاضلاب و مخازن نگهداری به منظور تامين آب سالم جهت مصرف در صنايع مختلف، افزايش بهرهوري كارخانجات، كاهش مخاطرات زيست محيطي و در نهايت كمك به حفظ بهداشت و سلامت جامعه با استفاده از جديدترين تكنيكهاي روز دنيا.
Comentarios
Publicar un comentario